X

Підготовка бджіл до зими - усе що важливо знати пасічнику

08:16 27.11

В зимовий період бджолам необхідно вдало перенести негативні фактори, та бути здатними навесні активізуватися. Від того наскільки вдало це пройде залежить їх продуктивна праця у наступний сезон медозбору. Після сприятливої зимівлі, бджолині сім'ї добре розвиваються, зростає чисельність комах і медозбір проходить успішно. Як правильно відбувається підготовка бджіл до зими, буде написано далі.

Як зимують бджоли?

Бджоли підготовка до зими в Україні має 2 способи зимівлі комах – у зимовниках, прохолодних приміщеннях та на вулиці. Який спосіб втілити в життя, залежить від умов і можливостей території де розташована пасіка.

Наведемо 2 способи зимівлі бджіл:

  • у зимівнику. Цей метод зберігання вуликів є розповсюдженим. Вулики зносять у особливе приміщення, де вони складаються, там додержується необхідна температура та вологість. Зимовники бувають наземного та підземного типу. Домівки для бджіл встановлюються без дахів та утеплювання, коли в приміщенні стабільна температура і немає гризунів. У підготовку бджіл до зими входить підтримування необхідної температури та контроль за мишами;
  • на вулиці. Для вуличної зимівлі потрібно внести бджолам великий об'єм корму, гарно його утеплити, а також захистити вулики від вологості та вітрів. Величезної шкоди взимку приносять миші, тому потрібно розмістити навколо вуликів мишоловки чи приманки з отрутою.

Турбота про комах. Слід робити огляд бджіл зимою, раз на тиждень, а особливо тоді, коли відбуваються зміни температури. У такі дні необхідно регулювати отвори вентиляції – верхній льоток, потрібно щоб температура у бджолиних домівках не піднялася занадто високо або не знизилася нижче за потрібне. Краща температура у зимовнику: 0+4 градуси, подальше збільшення збуджує комах, вони вилітають з льотка та гинуть, а через збільшену активність скоріше витрачається мед.

Які заходи потрібно провести перед зимівлею?

Відзначимо аспекти, які сприяють успішній зимівлі бджіл:

  • нарощується чисельність довгоживучих робітничих бджіл;
  • запаси корма;
  • враховується сила сім'ї;
  • доступ комах від одного стільника до іншого;
  • вентиляція гнізда та захист вуликів від впливу вітрів.

Роблячи підготовку бджіл до зими турбуються, щоб холодний вітер не заходив у середину вулика, бо комахи можуть вимерзнути. Але циркуляція між стільниками забезпечується, таким чином у середині не буде цвілі. В той час як всі льотки закриті, нижній відкривається на кілька см2. Також важливо зробити теплоізоляцію за 2-3 тижня до настання холодів. Використовуються паропроникливі матеріали, при цьому тканинні подушки вкладаються вгорі або під кришкою. Утримання бджіл у багатокорпусних вуликах взимку відбувається з урахуванням змін в житті комах. Сильну бджолосім'ю можна на зиму залишати в окремих вуликах. Слабкіші сім'ї краще виставляти одну на одну – це підвищує їх можливості на виживання. Вулик, який зимує на вулиці, встановлюється прилітною дошкою на юг.

Матеріали, інструменти для підготовки бджіл до зими

Для догляду за вуликами та щоб їх підготовити до зимівлі потрібно прикупити такі інструменти: спеціальний скребок для згортання мертвих особин, стамески, захвати для рамок, щітки, ножі, димар, ящик для перенесення рамок, заставну дошку, льоткові загороджувачі, ручки та підставки для вуликів. Серед матеріалів знадобляться: різні утеплювачі, холстики, плівки, руберойд. Для утримання бджіл в українських вуликах працює інтернет магазин ПаркПлюс, на сайті якого можна знайти: стамески, захват для рамок, ящики для перенесення рамок, ручки для вуликів, щітки, димарі, заставну дошку, льоткові загороджувачі, утеплювачі і холстики та багато іншого. Діють різні види оплати та швидка доставка.

Подписывайтесь на Кафу в Facebook, страницу ВКонтакте, блог в Twitter и группу в Одноклассниках. А также в «Яндекс.Дзене» и на канал Youtube.

Рейтинг новости:
- 0 +
Комментарии (0):
Комментарии откючены.